Feestelijke Heropening van de Bibliotheek

Dinsdagmiddag 1 augustus werd de bibliotheek feestelijk heropend. Nadat Bibliotheek De Kempen eenzijdig de samenwerking had opgezegd per 15 juli zijn er in korte tijd grote stappen gemaakt. Vele vrijwilligers hebben hun energie gestoken om de versnelde overgang naar Bibliotheek Dommeldal te realiseren.

 

Een belangrijke mijlpaal

''Een moment om in te lijsten'', zei Ben Pollmann, voorzitter van de Stichting Bibliotheek Heeze-Leende. Hij bedankte eenieder die heeft bijgedragen aan de heropening van de bieb. "Deze versnelde overgang geeft ons de kans om ´de Nieuwe Bieb´ al in 2017 een extra impuls te geven, waaronder een grotere boekencollectie voor volwassenen. Daarnaast zal de schrijver Adriaan van Dis op 30 november 2017 naar de bibliotheek in Heeze-Leende komen.'' Als dank aan Bibliotheek Dommeldal en als symbool voor de prettige samenwerking gaf hij een boeket bloemen aan Rita Bemelmans, lid van het management team. 

 

Vijf belangrijke momenten

Luc Pruijn Directeur van Bibliotheek Dommeldal refereerde aan het feit dat er al historie is tussen Bibliotheek Dommeldal en de bieb in Heeze-Leende. ''Er zijn eigenlijk vijf belangrijke momenten geweest in de historie.'' Als eerste noemde Pruijn het symposium over de dorpsbibliotheek. Ook de aanbesteding en het moment dat zij te horen kregen dat de keus op Bibliotheek Dommeldal gevallen was en de opzegging op 15 juli door Bibliotheek De Kempen waren stappen in de totstandkoming van de nieuwe bieb. Als laatste noemde Luc Pruijn de dag van 1 augustus, de daadwerkelijke opening. Een mijlpaal.

 

Druk bezocht

De geboorte van een nieuwe vruchtbare samenwerking met Bibliotheek Dommeldal en de voortzetting van de bibliotheekfaciliteiten in de kernen van Heeze-Leende werd gevierd met koffie, thee en een toastje met gekleurde muisjes. De heropening kreeg een extra dimensie door het pianospel van Kirstine Sturkenboom: er zit muziek in de bieb!

Velen wisten die middag de weg naar de bibliotheek te vinden om te snuffelen, te ontmoeten en om een nieuwe bibliotheekpas van Bibliotheek Dommeldal te halen.

 

De bibliotheek verandert

In 2016 is een plan gemaakt om het bibliotheekwerk in Heeze-Leende meer te laten aansluiten bij de behoeften van de inwoners. De bibliotheek krijgt ook meer taken, o.a. in het sociale domein. Voor de uitvoering van dit plan is begin 2017 de ‘Stichting Bibliotheek Heeze-Leende opgericht. Deze nieuwe stichting krijgt van de gemeente de opdracht om de taken, die horen bij een verbrede opvatting van het bibliotheekwerk, uit te voeren. Een groot deel van de taken heeft de stichting uitbesteed bij een Bibliotheek Dommeldal omdat de lokale stichting niet de expertise en het netwerk van een professionele bibliotheek heeft.

 

Lidmaatschap

Leden kunnen na 1 augustus 2017 kosteloos hun pas omwisselen in een BibliotheekDommeldal-pas, in de bibliotheek in 't Perron.