Op donderdag 28 juni wachtte een volle zaal bezoekers op de komst van de schrijver 'Eus' ..
Tegen achten werd het wat onrustig omdat hij er nog niet was; na telefonisch contact bleek dat hij op een verkeerd adres in Heeze was beland.
Echter vanaf kwart over acht tot half tien boeide hij de zaal moeiteloos met zijn levensverhaal. Opgegroeid in een achterstandsbuurt van Deventer in de jaren '80 en '90, in een gastarbeidersgezin met Turkse ouders, beiden analfabeet. Zijn vader Turis heeft een grote negatieve stempel gezet op deze jeugd. Eus zelf is geboren in Nederland, moslim, maar niet praktiserend opgevoed.
Allemaal elementen die hem op zoek laten gaan naar zijn identiteit. Zoals hij zei 'een slechte jeugd is een goudmijn voor de schrijver'.
Op 34-jarige leeftijd heeft hij 2 boeken geschreven over die jeugd, een documentaire gemaakt in Turkije over 'De neven van Eus', presenteerde hij een programma 'De opvoeders' en is hij regelmatig te gast bij talkshows. De meesten van onze bezoekers kenden hem echter van de dagelijkse columns in het ED en AD, waarin hij kritisch de maat neemt van onze maatschappij en ook van haar Turkse bewoners.
In de pauze was er gelegenheid voor signering van zijn boeken. Lektura had gezorgd voor voldoende exemplaren. Bovendien werden onder de bezoekers 4 boeken verloot, waarvoor Eus de trekking deed. De boeken waren beschikbaar gesteld door Lektura. Daarnaast waren er ook 2 boeken bestemd voor Bibliotheek.
Daarna ging het verder in de grote zaal tot rond half 11 waarbij vragen gesteld konden worden waar hij heel open op in ging. Met bloemen en applaus werd hij hartelijk bedankt.
Kortom, een avond met een schrijver met een verhaal, die je aan het denken zet over gastarbeiders uit die tijd, de rol van de overheid, de eigen verantwoordelijkheid, de omgeving waarin je opgroeit, de school waar je op zit, vooroordelen wederzijds ..
Eus: "er wordt gezegd dat migratie is mislukt maar wiens verantwoordelijkheid is dit..?"
Na afloop was er veel enthousiasme te bespeuren met dit schrijversbezoek.