Webinar Mijn Positieve Gezondheid op 17 december

 

Het aftellen kan beginnen; we zitten klaar om 19.50u en wachten op de eerste bezoekers die zich online melden. In totaal komen 25 bezoekers 'binnen', d.w.z. zij hebben zich vooraf aangemeld via Bibliotheek Dommeldal. 

 

Voor de organisatie ook spannend, het is de eerste keer dat we een dit soort webinar organiseren, en we zijn afhankelijk van de techniek of alles gaat zoals we verwachten. Daarnaast gaat het natuurlijk om de inhoud: het thema Mijn Positieve Gezondheid. Eind 2019 was dit al gepland voor het jaar 2020 maar voor de te organiseren activiteiten gooide Corona roet in het eten. Het thema wordt nu doorgezet in 2021 en het webinar op 17 december was een nieuwe aftrap! Het is nu helemaal een toepasselijk thema.

 

Het webinar is opgebouwd uit een introductie, korte inleiding op het onderwerp en vervolgens volgen een 3-tal filmpjes waarvan 2 met de grondlegger van de organisatie Mijn Positieve Gezondheid, mevrouw Machteld Huber. In een interview en lezing licht zij het onderwerp uitgebreid toe. Daarnaast zijn lokale professionals aan het woord, zoals huisarts Hans van Otterdijk, beleidsmedewerker Sociaal Domein van de gemeente Heeze-Leende, mevrouw Charlotte Kooymans en een medewerker van GGD Brabant ZuidOost. Zij vertellen hoe dit onderwerp binnen ieders werkveld een plek krijgt.

Maar wat verstaan we eigenlijk onder Positieve Gezondheid?

Machteld Huber is de grondlegger van het gedachtegoed achter Mijn Positieve Gezondheid. Zij heeft dit thema onder de aandacht gebracht en in 2011 Het Institute for Positive Health opgericht. Deze organisatie is dé motor achter de beweging Positieve Gezondheid.

Het plaatje laat zien dat Positieve Gezondheid wordt uitgewerkt in 6 dimensies n.l.  lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Alle dimensies hangen met elkaar samen om te komen tot een positieve gezondheidsbeleving. Een bredere benadering die bijdraagt aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om daarbij zo veel mogelijk eigen regie te voeren.

Lees meer IPH.

 

Al met al voor deze 1e keer, een geslaagde webinar; een enquête aan de deelnemers volgt nog en daarna gaan we evalueren en kijken hoe we verder gaan. Een link naar de videoregistratie van het webinar is hier. Het webinar begint na 10 minuten. 

 

Er staan voorlopig nog 2 activiteiten op de rol:

  • lezing door Riet Fiddelaers over haar boek Natriltijd : veerkracht in stormachtige tijden. Hiervoor kunt u plaatsen reserveren via de webshop van Bibliotheek Dommeldal  (Let op u kunt boeken voor 14 uur of voor 15.45 uur)
  • workshops van 1 uur over de uitleg en begrip van artsgesprekken en recepten. Hiervoor kunt u t.z.t. plaatsen reserveren via de webshop van bibliotheek Dommeldal. Een exacte datum is hiervoor nog niet vastgelegd.

                            Aletty Braun                                                                                Elke van Mierlo