We kunnen altijd vrijwilligers gebruiken om ons te helpen bij de programmering en de organisatie. U kunt ons een bericht sturen via het contactformulier.

Programma


  • Kinderboekenweek: 17 okt. de schrijfster Vivian den Hollander in Sterksel (11.30 uur)
  • 17 okt.: Lezing over de kasteelbibliotheek om 11 uur op het kasteel Heeze
  • 30 okt.: Bieb in Leende festival
  • 25 nov.: Thalia Verkade over Het Recht van de Snelste in 't Perron, 20.00 uur
  • 28 nov.: afval workshop met kinderen i.s.m. Blink
  • 23 dec.: Muziek en verhalen

17 okt. 11.00 uur Lezing over de bibliotheek op het kasteel Heeze


Voor de ware boekenliefhebber en of kasteelliefhebber organiseert Kasteel Heeze, in samenwerking met Bibliotheek Dommeldal en de stichting Vrienden van de Bieb, opnieuw twee maal een bijzondere lezing over de kasteelbibliotheek van Kasteel Heeze. Met natuurlijk daarna een bezoek aan die bibliotheek.

Dol op boeken, Kastelen of Bibliotheken?

Reserveer dan één van deze data: zondag 10 of 17 oktober om 11.00 uur. 

Op die dagen vertelt Guus Braun uit Heeze, archivaris en rondleider op Kasteel Heeze, over de geschiedenis van de kasteelbibliotheek en over de bijzondere boeken uit deze collectie. Speciaal voor de bezoekers van deze lezingen, gaat daarna de kasteelbibliotheek open. 

Kasteel Heeze

Sinds het begin van de 19e eeuw heeft Kasteel Heeze een bibliotheek. Opgezet door de toenmalige kasteelheer Jan Diederik baron van Tuyll van Serooskerken (1773-1834) en zijn vrouw Johanna Catharina van Westreenen (1776-1862). 

In verschillende boekenkasten staan ca. 2000 boeken over allerlei onderwerpen. Er zijn een aantal bijzondere exemplaren bij. Niet alleen de twee statenbijbels uit 1728 zijn zeer zeldzaam, maar ook boeken uit 1730 en 1770, vol met prachtige gravures van alle kastelen in het Hertogdom Brabant. Héél zeldzaam is het boek uit 1758, van Johann Knoop, over Pomologie, de leer van het fruit en de fruitsoorten. Knoop was de tuinman van Marie Louise van Hessen Kassel. Hij beschreef en tekende de “beste zoorten van appels en peeren”. 

Het oudste boek in de bibliotheek dateert uit 1580. 

In de kasten staan ook veel boekwerken uit de 18e eeuw, maar de meeste boeken zijn toch uit de 19e eeuw. In die tijd spraken de mensen uit de hoogste klassen Frans en lazen ze Franse romans. Een gedeelte van de boeken uit de Bibliotheek is dan ook Franstalig. En dankzij de prachtige illustraties zeer het bekijken waard.

In 1963 is de kasteelbibliotheek opnieuw ingericht. Met moderne open kasten en vitrines, waarin ook nog prachtige poppen te zien zijn die ooit deel uitmaakten van een zgn. Napolitaanse kerstgroep.

Bezoek na aanmelding

De lezing inclusief bezoek duurt ongeveer anderhalf uur. Vanwege het beperkt aantal plaatsen (10 p) kan alléén online aangemeld worden. Dus wees er snel bij, via bibliotheekdommeldal.nl, klik op Agenda & Kaartjes. De toegang is € 10,00 (inclusief koffie/thee). U krijgt een bevestiging van uw aanmelding. 

Nog een tip: neem een trui of vest mee, want de ruimtes zijn niet verwarmd!


Bibliotheek Event in De Schammert in Leende op zaterdagmiddag 30 oktober!


Leende Leest Leert Leeft:

De Dorpsbieb en (n)u ...

 

De bibliotheek presenteert zich met 'toeters en bellen'!

Op zaterdag 30 oktober tussen 13.30-17.00u wordt het Bibliotheekpunt in de Schammert in Leende officieel aan het dorp gepresenteerd. 

 

Het wordt een feestelijke middag met een klein officieel gedeelte en een vermakelijk gedeelte. Hans Van Breukelen is o.a. uitgenodigd en ook diverse Leendenaren werken mee.

Zo komt er bijvoorbeeld een bekende tonproater en maakt Iris Rulkens een mini musical.

De bieb vóór en dóór Leende zorgt voor verbinding met iedereen van 0 tot 120!

 

Wordt Vervolgd.


Thalia Verkade: Het Recht van de Snelste op 25 nov. 20.00 uur in 't Perron


Het boek: Het Recht van de Snelste met als auteurs Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet heeft de 2021 Brusseprijs gewonnen. Dit is de prijs voor het beste journalistieke boek. Uit het juryrapport:

 

Een verrassend boek voor alle juryleden, het thema mobiliteit stond bij ons niet heel duidelijk op het netvlies. Maar dat veranderde snel door dit boek, waarin Verkade de verteller is van het verhaal van haar en Te Brömmelstroet. Verkade trekt op basis van haar eigen vragen de lezer slim mee het onderwerp in. Zij ontwikkelt gaandeweg haar inzichten over het thema en de lezer ontwikkelt met haar mee. Je komt terecht in een bijna parallelle wereld van techniek, instituten, handboeken, reglementen en juridische, bestuurlijke, sociale en psychologische mechanismen waar je geen weet van hebt als het je vak niet is maar die grote betekenis heeft voor ieders dagelijks leven en leefomgeving. De bevindingen worden regelmatig onderbouwd met wetenschappelijke en statistische gegevens die toegankelijk worden gepresenteerd. Met enkele dramatische elementen die invoelend beschreven worden geeft Verkade de tekst gedoseerde injecties van spanning. Het boek biedt veel ongekende inzichten in verkeer en mobiliteit, stelt overtuigend de vraag hoe belangrijk mobiliteit eigenlijk is en suggereert daarop een antwoord. Het recht van de snelste is een dwingende nadenker.

 

Thalia Verkade introduceert haar boek op 25 nov. om 20.00 in 't Perron. Toegang is gratis. Lectura zal aanwezig zijn met een stapeltje boeken, die door Thalia gesigneerd kunnen worden.