We kunnen altijd vrijwilligers gebruiken om ons te helpen bij de programmering en de organisatie. U kunt ons een bericht sturen via het contactformulier.

Programma


  • 11 april: Gratis belastingspreekuur
  • 12 april: Lindse Natuur in woord, beeld en geluid in De Schammert
  • 21 april: Film "House of the Spirits" in 't Perron
  • 21 april: Studentenplannen TUe voor het Hart van Heeze in Prot. Gem. Centrum


Lindse natuur in woord, beeld en geluid

April is de ‘Maand van het Natuurboek’. Dat is een mooi moment om aandacht te schenken aan de prachtige natuur in Leende. Daarom organiseert de activiteitenwerkgroep van Bibliotheek Dommeldal samen met lokale sprekers de avond ‘Lindse natuur in woord, beeld en geluid’.

Op dinsdag 12 april, aanvang 20.00 uur, kun je onder het genot van een kopje koffie of thee komen kijken en luisteren naar uitleg over de uilen en de zwijnen in Leende en kun je genieten van prachtige foto’s uit de Lindse natuur. De inhoud van deze avond wordt verzorgd door Erik van Asten, Jan van den Kerkhof en Adrie Staals.

Deze speciale avond vindt plaats in de bibliotheek in Leende, gevestigd in Dorpshuis de Schammert. De entree bedraagt €2,- p.p. (inclusief koffie/thee).

Programma

-Inloop
-Foto’s van de Lindse natuur – door Erik van Asten
-Presentatie over de uilen in Leende – door Adrie Staals
-Pauze
-Foto’s van de Lindse natuur – door Erik van Asten
-Filmpje en vragen over de wilde zwijnen in Leende – door Jan van den Kerkhof
-Napraten in het grand café

Aanmelden

 

Aanmelden via: www.bibliotheekdommeldal.nl/activiteiten.

foto: Erik van AstenVragen over de belastingaangifte?

Meld je gratis aan voor het Telefonisch Belastingspreekuur op maandag 11 april

 

Bibliotheek Dommeldal organiseert op maandag 11 april a.s. een telefonisch belastingspreekuur. Het telefonisch spreekuur is bedoeld voor vragen en advies en is gratis toegankelijk.

 

Geïnteresseerden kunnen zich van tevoren via www.bibliotheekdommeldal.nl/activiteiten

inschrijven voor een bepaald tijdslot. Bij het online inschrijven wordt gevraagd om de naam, het telefoonnummer en de tijdvoorkeur in te vullen. Een belastingadviseur van ouderenbond PVGE neemt dan contact met u op.

 

De volgende tijden zijn beschikbaar op 11 april:

09.00 – 10.00 uur

10.00 – 11.00 uur

11.00 – 12.00 uur

14.00 – 15.00 uur

15.00 – 16.00 uur

16.00 – 17.00 uur

 

Deelnemers krijgen tijdens het spreekuur gelegenheid om zich te laten informeren over de belastingaangifte en toeslagen zoals zorg- en huurtoeslag over het jaar 2021. Een deskundige beantwoordt alle vragen zo volledig mogelijk en geeft u advies, zodat u verder kunt met de aangifte. Daarna vult u zelf het belastingformulier in.

 

Deze service is bedoeld voor iedereen met een maximaal verzamelinkomen van 

€ 35.000,00 voor alleenstaanden en € 50.000,00 voor gehuwden/samenwonenden. Het gaat hier uitsluitend om een eenvoudige aangifte, dat wil zeggen: u heeft een salaris, of AOW met eventueel een pensioen. Maar geen inkomsten uit bijvoorbeeld een onderneming of een BV. Deze service krijgt u op vrijwillige basis.

 

Gratis aanmelden via: www.bibliotheekdommeldal.nl/activiteitenFilm "House of the Spirits" 21 april in 't Perron, afsluiting van de Boekenweek


In het verlengde van de Boekenweek in maart jl., wordt de film The House of the Spirits (Huis van de Geesten) vertoond in de grote zaal van Dorpshuis 't Perron in Heeze, donderdag 21 april 20.00 uur. Deze film refereert 'losjes' aan het thema Eerste Liefde.

 

The House of the Spirits (Huis van de Geesten) is een romantische dramafilm uit 1993 onder regie van Bille August. Het verhaal is gebaseerd op het boek La casa de los espíritus van Isabel Allende. De film won meer dan tien internationale prijzen, waaronder een Deutscher Filmpreis voor de productie en een Goldene Leinwand voor het aangetrokken aantal bioscoopgangers.

 

Het verhaal speelt zich af in Zuid-Amerika voor de Tweede Wereldoorlog. De arme Esteban trouwt met Clara en ze krijgen een dochter genaamd Blanca. Esteban werkt hard en krijgt uiteindelijk een groot huis met veel land. Hij wordt conservatief en wordt gevreesd door zijn werkers. Wanneer Blanca opgroeit wordt ze op jonge leeftijd verliefd op een jonge revolutionair, Pedro, die de werkers overhaalt om te vechten voor het socialisme. Het blijkt haast onmogelijk te zijn dat Pedro en Esteban niet tegenover elkaar komen te staan. Esteban probeert om de liefdesaffaire te stoppen, maar na verloop van tijd groeien vader en dochter steeds verder uit elkaar.

 

Hoofdrollen in deze film zijn weggelegd voor Jeremy Irons, Glenn Close, Teri Polo, Meryl Streep, Winona Ryder, Antonio Banderas.

 

De vertoning van de film is georganiseerd door Vrienden van de Bieb Heeze-Leende, Bibliotheek Dommeldal en Dorpshuis 't Perron. 

Kaartjes te reserveren via https://www.tperron.nl/programma/the-house-of-the-spirits/house .

Leden van Vrienden van de Bieb Heeze-Leende krijgen een kaartje aangeboden. Zij krijgen hierover binnenkort bericht.Studentenplannen TUe voor het Hart van Heeze

21 april 2022 om 20.00 uur in het Prot. Gemeente Centrum, Julianalaan 1 in Heeze


In dialoog met het bestaande. 

Studentenplannen TUe voor het Hart van Heeze  

 

21 april 20.00 uur, Prot. Gemeente Centrum, Julianalaan 1 te Heeze

 

Er wordt al vele jaren aan plannen gewerkt om het centrum van Heeze aantrekkelijker te maken. Het is de verwachting dat de gemeente in mei met een schetsontwerp komt dat onder andere verkregen is door het raadplegen van inwoners.  

 

Dat er iets moet gebeuren met het centrum van Heeze was ook Anne Marie Peters opgevallen. Zij is architect en docent architectuur aan de TUe. Zij liet haar studenten studeren op de mogelijkheden van het plangebied. Het programma van eisen waar de studenten mee gewerkt hebben werd gedestilleerd uit de drie stedenbouwkundige scenario’s (het dorpsplein, de brink en de kasteeltuin) die de gemeente in 2020 gepresenteerd heeft. Door miscommunicatie met de gemeente hebben de studenten helaas niet met de meest actuele randvoorwaarden kunnen werken. 

 

De plannen zijn in de week van 21 t/m 25 maart geëxposeerd in het Sint Maartenshuis (de voormalige brandweerkazerne) bij kunstkring Eymerick en trokken veel bekijks. De expositie werd verlengd in de avonduren. Nu biedt ook de bibliotheek een podium aan de studenten om hun plannen toe te lichten. Niet geheel conform de huidige randvoorwaarden van de gemeente, maar er zitten wel degelijk interessante gedachten bij die gebruikt kunnen worden bij de verdere uitwerking van het schetsontwerp van de gemeente.  

 

Een greep uit deze gedachten: een koppeling tussen de gemeentehuistuin en de pastorietuin, een ‘tent’ van glas tussen het Zuidzorggebouw en het Sint Maartenhuis, het deels dichtzetten van het gemeentehuisplein, waardering voor de kwaliteit en identiteit van de bestaande bebouwing, het omvormen van het Sint Maartenhuis tot restaurant, hoe om te gaan met de aansluiting tussen oud- en nieuw, een overdekte markthal, het (deels) verplaatsen van de functies van het Perron, het omvormen van het Zuidzorggebouw tot kantoren, het combineren van starters- en seniorenwoningen en het creëren van een echt plein. 

 

De lezing is bedoeld om te inspireren, ideeën uit te wisselen en samen hardop te dromen over het nieuwe hart van Heeze. 

 

De toegang is gratis.