We kunnen altijd vrijwilligers gebruiken om ons te helpen bij de programmering en de organisatie. U kunt ons een bericht sturen via het contactformulier.

Programma


  • 11 mei 20.00 uur Online interview met Aaltje van Zweden over haar boek "Om wie je bent"
  • voorjaar: in 't Perron Riet Fiddelaers over haar boek Natriltijd
  • voorjaar: workshop Taal en gezondheid, o.a. over gebruik medicijnen, lezen bijsluiter etc.
  • voorjaar: yogaworkshop ouder-kind
  • Symposium De toekomst van de dorpsbibliotheek in Dorpshuis De Schammert in Leende weer uitgesteld i.v.m. corona restricties tot oktober.

11 mei 20.00 uur online interview met Aaltje van Zweden over haar boek "Om wie je bent"


Aaltje van Zweden gaat in gesprek met een psychologe van Kempenhaeghe Sterksel en vertelt op inspirerende wijze hoe zij de verschillende werelden waarin zij leeft combineert. Als vrouw van Jaap van Zweden, moeder van 4 kinderen en voorvechter voor de erkenning van autisme.

 

 

Persoonlijk

Aaltje van Zweden- van Buuren (1963) is getrouwd met Jaap van Zweden, die per september 2018 de nieuwe chef-dirigent van het New York Philharmonic wordt. Ze hebben vier kinderen. De diagnose autisme van zoon Benjamin leidde in 1996 tot de oprichting van Stichting Papageno, die steun verleent aan gezinnen met autisme. In 2015 opende Aaltje van Zweden het Papageno Huis, een huis voor begeleid wonen en werken voor jongvolwassenen met autisme. In november 2016 ontving zij de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs voor haar grote inzet voor autisten.

 

Samenvatting Om wie je bent

Aaltje van Zweden schreef met Om wie je bent een indringend boek over haar eigen geschiedenis en over die van haar zoon Benjamin, die autisme heeft. In november 2016 ontving Van Zweden de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs voor haar grote inzet voor autisten. Als achttienjarige student ontmoet Aaltje een jongen in een Amsterdamse discotheek. Hij nodigt haar samen met haar vriendin uit voor een avondje in het Concertgebouw. Tot haar verbazing ziet ze Jaap van Zweden als jongste concertmeester de trap af lopen, viool onder de arm. De vonk slaat over en nog geen jaar later treden ze in het huwelijk. De carrière van haar man neemt een grote vlucht, en samen met hun twee jonge kinderen genieten ze volop van een afwisselend leven. Bij haar derde zwangerschap vermoedt Aaltje echter dat er iets mis is, maar pas maanden na de geboorte van hun zoon Benjamin wordt autisme bij hem vastgesteld. Herinneringen over haar onveilige jeugd met een aan alcohol verslaafde vader komen weer naar boven. Door die confrontatie vindt ze de kracht om de problemen rond haar jongste zoon het hoofd te bieden. En juist Benjamin is degene die haar leert het leven te accepteren zoals het is. In haar boek vertelt Aaltje van Zweden op even ontroerende als inspirerende wijze hoe zij de verschillende werelden waarin zij leeft weet te combineren. Als vrouw van een van ’s werelds bekendste dirigenten, moeder van vier kinderen en voorvechter voor de erkenning van autisme.

 

Aanmelding

U kunt zich aanmelden voor dit online schrijversbezoek via 

https://dommeldal.op-shop.nl/857/online-schrijversbezoek-aaltje-van-zweden-over-autisme/11-05-2021

De toegangsprijs bedraagt €3

Dit wordt georganiseerd door De Vrienden van de Bieb


Riet Fiddelaers introduceert haar boek Natriltijd


Over veerkracht in weerbarstige tijden. 

Wat mensen over haar boek zeggen: De huidige coronatijd vraagt om hoop, bemoediging en saamhorigheid. In haar eigenzinnige en authentieke stijl weet Riet woorden te geven aan het verlangen van ons allemaal om juist nú over voldoende veerkracht te blijven beschikken. Veerkrachtig worden ligt in het alledaagse besloten. Daarvoor geeft Riet praktische handreikingen. Een boek om te gebruiken als het ‘varen op zicht’ je even te veel wordt.

Op deze middag leest Riet enkele fragmenten uit het boek voor en gaat met de aanwezigen in op de boodschap die het boek uitdraagt.

Natriltijd is geschreven voor iedereen die geconfronteerd wordt met stormen in het leven, voor mensen die moeten buigen voor het lot waar ze niet om gevraagd hebben.

 

Plaats: 't Perron. Reserveren via de website van Bibliotheek Dommeldal:

Deze lezing is deel van het thema Positieve Gezondheid, georganiseerd door de Vrienden van de Bieb, KBO-Heeze en Bibliotheek Dommeldal.