Programma


  • 31 mrt. 14.00: de schrijfster Griet op de Beeck
  • 7 april 16.00: Volksopera Moedertjelief!
  • 11 april 20.00: Duurzaamheid, wat is dat eigenlijk? door drs. John Dagevos

zondag 31 maart 14.00 uur: de bekende schrijfster Griet op de Beeck


De Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck (1973) komt op uitnodiging van Vrienden van de Bieb naar Heeze. Zij debuteerde op 31 januari 2013 met 'Vele hemels boven de zevende'. De roman werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en won in oktober 2013 de Bronzen Uil Publieksprijs. In 2014 volgde er nog een nominatie voor de Academica Literatuurprijs.

 

Van haar hand verscheen ook 'Kom hier dat ik u kus', haar tweede roman die ook veel bijval oogstte. Haar derde boek 'Gij nu' is de best verkochte verhalenbundel in Nederland. 'Het beste wat we hebben' verscheen in september 2017, het eerste deel van een trilogie. In 2018 viel haar de eer te beurt om het boekenweek geschenk te schrijven 'Gezien de feiten' als zesde Belgische schrijver ooit. Verder was ze o.a. gast bij de t.v. programma's  'Zomergasten',  en 'De wereld draait door'.

 

Griet schrijft over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapot maken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over het belang van spijt hebben. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over machteloosheid en jezelf durven redden. Over evolutie versus stagneren. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna. 

 

Verwacht geen academische lezing over haar eigen oeuvre, Griet Op de Beeck wil geenszins haar lezers onderschatten, laat staan uit gaan leggen hoe ze haar werk dienen te lezen. Ze vertelt aan de hand van drie fragmenten over manieren om dit leven te overleven, en scheert zo langs de thema's van haar boeken. 

 

Boekhandel Lektura is aanwezig met haar boeken en is er mogelijkheid tot signeren.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij Dorpshuis 't Perron in Heeze. Online via  www.bibliotheekdommeldal.nl/activiteiten.


zondag 7 april 16.00 uur Volksopera, Grote Zaal 't Perron


Eerste volksopera in Heeze 

 

Op zondagmiddag 7 april om 16.00 u zal in ’t Perron de unieke uitvoering zijn van de eerste Heezer Volksopera “Moedertjelief”. Ruim 50 enthousiaste toneel -en muziekliefhebbers hebben hun vrijwillige medewerking gegeven aan deze muzikale vertelling over de zoektocht naar een moeder.

Het idee van een Volksopera ontstond toen gezocht werd naar een aanvullend concept bij “Muziek in de wijk”, een jaarlijks terugkerend evenement.( zie voor het programma Muziekindewijk

 

Een volksopera is een gezongen toneelvoorstelling begeleid door een live- orkest wordt op zondag 7 april uitgevoerd door allemaal enthousiaste amateurs uit Heeze (voor 90%) en directe omgeving. 

De start bestond uit het bedenken van een verhaal en het rekruteren van deelnemers. Dit resulteerde in een kick-off afgelopen november met een 50-tal amateurs die graag gezamenlijk hun schouders onder dit project wilden zetten. Van jong (jonge tieners) tot oud (70+), man en vrouw, muzikant, danser of toneelspeler, tekstschrijver en dirigent; allemaal bereid om hun talenten in te zetten om de volksopera tot een succes te maken.

 

En er kwam nog meer hulp: de muziek werd uitgezocht en omgezet naar de diverse instrumenten van het orkest, de bestaande liederen (zowel klassiek als volksmuziek) kregen aangepaste teksten, en er is een heuse regisseur die de volksopera tot een geheel smeedt. Kortom het werd steeds grootser. De ondersteuning vanuit de gemeente, en van “Vrienden van de Bieb”,  de beschikbaar gestelde repetitieruimte door OBS de Trumakkers en de prettige medewerking van ’t Perron wordt zeer op prijs gesteld.

En toen moest er geoefend worden. In kleine groepjes, in wisselende bezetting, en met zijn allen. Overdag, en ’s avonds, op zaterdag. Er was een tomeloze inzet en vooral veel plezier. En nu de laatste puntjes op de i worden gezet willen we graag het resultaat met u allen delen. 

 

Dus kom naar ’t Perron op zondagmiddag 7 april om 16.00u; mooi te combineren met een bezoek aan Heezeleeft. En uiteraard is de toegang gratis.  

 

Van 13.30 tot 15.50 vinden er nog diverse muziekoptredens plaats in het kader van Muziek in de Wijk in de Schoenendoos (Molenstraat 27), het Nicasius, en in 't Perron (bovenzaal en Foyer). Zie voor het programma Muziekindewijk.


donderdag 11 april 20.00 uur: Duurzaamheid, wat is dat eigenlijk? door John Dagevos


Dit jaar organiseren Bibliotheek Dommeldal en de Vrienden van de Bieb een serie activiteiten waarbij de verschillende aspecten van het begrip “duurzaam” worden belicht. John Dagevos, algemeen directeur van het adviesbureau Telos zal deze serie openen.

 

Het begrip “duurzaamheid” heeft verschillende betekenissen gekregen in de loop van de tijd. Hij zal bespreken wat Telos eronder verstaat en hoe het meetbaar gemaakt kan worden. In de nationale monitor duurzame gemeenten die door Telos wordt samengesteld worden de prestaties van alle Nederlandse gemeenten met elkaar vergeleken. De resultaten van de gemeente Heeze-Leende zullen worden besproken. Tenslotte is er een discussie met de aanwezigen over de vraag of ze de uitkomsten herkennen en wat zij als belangrijkste opgaven zien en wat daaraan gedaan zou kunnen worden. 

 

John Dagevos heeft expertise op terreinen als duurzame ontwikkeling, lokaal en regionaal sociaal economisch ontwikkeling, evaluatieonderzoek naar de doelmatigheid en effectiviteit van beleid, ontwikkeling van monitoringsystemen. Hij heeft voor tal van opdrachtgevers gewerkt in binnen- en buitenland. Hij is nauw betrokken geweest bij de Brabantse Health Deal en was één van de architecten van het Brabantse Energieakkoord. Hij is 12 jaar commissaris geweest van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij. Momenteel is hij lid van de Raad van Toezicht van de openbare bibliotheek Midden-Brabant en lid van de ledenraad van Energiefabriek 013, een energie coöperatie in Tilburg.

 

De lezing is gratis toegankelijk.